Husarö

Karta över Stockholm och dess skärgård, med Husarö markerat. I utkanten av Stockholms skärgård ligger ön Husarö. En stor del av ön arrenderas (hyrs och sköts) sedan länge av Svenska kyrkans unga i Stockholms stift (SKUSS). Vi kallar det Husarö lägerplats. Här bedrivs sommartid minior-, junior- och ungdomsläger i friluftsanda. Det går även bra att hyra lägerplatsen för egna utflykter och läger. Det finns nära på obegränsat med tältplats och även en liten stuga. I friluftsutrustning finns allt från lägerkyrka med psalmböcker och altare till kanoter, matkällare, färskt vatten och lägerbål. Det enda som måste medtagas är mat och personlig packning. I begreppet friluftsanda ingår att lägerplatsens enda eluttag är uppmonterat på skoj på en granstam, att mobiltäckningen är sådär, att duschen är lika med ett dopp i havet samt att den lugna stunden äger rum på ett dass.

På vårkanten är en uppbyggnadshelg då lägerplatsen och tälten ställs i ordning för säsongen. Större grenar och sly som fallit ner rensas bort och eldas upp. Stannar man mer än 24h får man båtbiljetter och mat gratis. På hösten finns en motsvarande rivningshelg. Till dessa helger kan man som ideell åka med och hjälpa till.

Dock finns möjlighet att hyra lägerplatsen året om för t.ex. vinterläger i lägerplatsens militärtält med vedkaminer och centrala kök som fungerar året om (åtminstone ner till -40 grader)!

Ön ligger ca 1½ - ca 2½ timmes båtresa från Strömkajen inne i stan, beroende på vilken avgång man väljer. Det är Vaxholmsbolaget som står för båtarna och man söker tidtabeller med SL:s reseplanerare. Biljetten kostar strax över "hundringen" per håll och köps ombord med kort eller kontanter. Det finns kall och varm dryck och matiga mackor att köpa ombord. Vill man transportera otympligare saker dit ut till sina läger finns transportvägar för det också.

Den 3 hektar stora lägerplatsen har arrenderats av Svenska Kyrkans Unga i Stockholms Stift och dess föregående kyrkliga friluftsorganisation Ansgarsförbundet i sextio år.

Den intresserade kan på SKUSS hemsida spana in mer om Husarö lägerplats och alla planerade läger där.